Skip to main content

Fish & Chips, aneb treska v křupavé strouhance a hranolky z trouby

Kdo by neznal fish and chips, tradiční anglické jídlo, které bývá smažené v oleji a servírované v listu včerejších novin. Tuhle smaženou pochoutku můžete trochu odlehčit a obojí, tedy jak rybu, tak i hranolky připravit v troubě. Když zkombinujete horký vzduch a páru, upeče se treska tak, že bude vevnitř krásně šťavnatá a strouhanka na jejím povrchu křupavá a dozlatova pečená s minimem tuku. Vyzkoušejte skvělý recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo a na rybí prsty můžete navždy zapomenout.

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 600 g filetu z tresky
  • 1 vejce
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • kůru z poloviny citronu 
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíci hladké mouky 
  • panko strouhanku (speciální stouhanka s hrubší strukturou)
  • ¾ kg brambor
  • olej
  • sůl a pepř

A jak na to?

1. Nejprve připravte hranolky. Oloupané brambory nakrájejte na delší hranolky, pod tekoucí vodou opláchněte a osušte v utěrce. Hranolky zakápněte asi dvěma lžícemi oleje, promíchejte a rozložte na plech vyložený pečicím papírem.

2. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut při 200 °C. Pokud máte doma parní troubu, ideální je program pro horkovzdušné pečení při teplotě 200 °C se střední úrovní páry. Whirlpool a blog S vášní pro jídlo TISKOVÁ ZPRÁVA

3. Mezitím si připravte rybu: tresku nakrájejte na jednotlivé proužky, osolte a opepřete ze všech stran.

4. Připravte si obalovací směs, na kterou prošlehejte vejce s dijonskou hořčici, nastrouhanou citronovou kůrou a sušeným česnekem.

5. Proužky ryby nejprve obalte v mouce, potom ve vaječné směsi a nakonec v panko strouhance.

6. Obalenou rybu lehce zakápněte olejem, rozložte na pečicí rošt a vložte do trouby nad plech s hranolky. Tresku pečte společně s hranolky ještě dalších 20 minut dozlatova.

7. Podávejte s hráškem, který jen rozmrazíte a vidličkou rozmačkáte nahrubo, s tatarkou a klínkem citronu na zakápnutí.

Kaya má doma kombinovanou parní troubu Whirlpool W11I OP1 4S2 H s Wi-Fi a senzorovou technologií 6. SMYSL, která sama hlídá pečení podle zvoleného programu a nastavených parametrů při minimální spotřebě energie. Je vybavena i technologií SteamSense+ pro přípravu jídla pomocí horkého vzduchu s nízkou, střední nebo vysokou intenzitou páry a navíc umožňuje i vaření ve 100% páře. Trouba s mnoha ručními i speciálními funkcemi a automatickými programy umožňuje péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání chutí i vůní. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean za pomoci kombinace páry, smaltovaného povrchu a speciálního čisticího cyklu, před otisky prstů ochrání speciální povrchová úprava Silver Ice. Příjemné je i tlumené dovírání dvířek trouby. Doporučená cena je 32 900 Kč.

Bon Appétit

Whirpool