Čerstvá ovocná šťáva je jako elixír života a mládí. Je tou nejpříjemnější cestou, jak do svého těla dostat obrovské množství minerálů, vitaminů, enzymů i hodnotných výživných látek. A navíc v podobě, která je pro naše tělo nejpřirozenější. S výrobou zdravých ovocných i zeleninových šťáv vám skvěle pomůže výkonný odšťavňovač. Jak ale vybrat ten pravý? Poradíme!
Sezóna je v plném proudu a všude kolem nás je nepřeberná nabídka čerstvě dozrálého voňavého ovoce z malých farem a možná, že se urodilo i na vaší zahrádce. Než se vrhnete na hledání vhodného odšťavňovače, měli byste vědět, že jsou dva základní typy: odstředivý a šnekový. Který se pro vás lépe hodí? Napoví vám tři jednoduché otázky a odpovědi odborníka.
Měkké nebo tvrdé suroviny?
Jaké ovoce a zeleninu budete chtít nejčastěji zpracovávat? S tvrdým ovocem a zeleninou, jako jsou třeba jablka, hrušky nebo řepa, si poradí většina přístrojů. Naopak na bobuloviny, jako je třeba hroznové víno, rybíz, nebo na listovou zeleninu, se hodí spíše speciální šnekový odšťavňovač. Citrusy dovede dokonale vymačkat lis na citrusy, pomerančový fresh ale připravíte i pomocí odstředivého nebo šnekového odšťavňovače.
Hutné, nebo vodovější?
Podle typu techniky daného spotřebiče, ale i podle typu použitého sítka konkrétního spotřebiče, může být výsledkem hustá šťáva, která i zasytí, nebo řidší tekutina vhodná k uhašení žízně. Obecně šnekové odšťavňovače dovedou vyrobit i hustší nápoje.
Spěcháte?
Odstředivý odšťavňovač pracuje jako blesk – než se stihnete natáhnout pro skleničku, bude hotovo. Naproti tomu šnekový odšťavňovač potřebuje svůj čas. Pracuje ale ohleduplněji k plodům. A i chuť získaného nápoje bude lahodnější. „Odstředivé odšťavňovače využívají vysokou rychlost otáček čepele (1500 - 2500 otáček za minutu), aby rozřízly buněčné stěny a uvolnily z nich šťávu. Naproti tomu vertikální pohyb šnekového zařízení pomalu a opatrně rozmělňuje ovoce a zeleninu a potom odděluje extrahovanou šťávu a dřeň. Zpracované ovoce a zelenina se nezahřívá a šťáva si uchovává cenné vitaminy i enzymy. A bude i jemnější, protože se během pomalého odšťavňování vytvoří jen málo bublinek,“ radí Jana Neuszerová, odbornice Gorenje. Šťáva získaná pomocí šnekového odšťavňovače navíc oxiduje pomaleji, a proto si ji můžete i uschovat v chladničce. Šťáva z odstředivého odšťavňovače naopak není pro delší skladování příliš vhodná.
Tipy na výkonné odšťavňovače
Šnekový odšťavňovač Gorenje JC4800VWY
Výkonný a přitom tichý šnekový odšťavňovač dovede připravit až 0,6 l lahodné šťávy z tvrdého i měkkého ovoce a zeleniny. Šnekové zařízení šetrně rozmělňuje ovoce a zeleninu při rychlosti pouhých 80 otáček za minutu a odděluje extrahovanou šťávu a dřeň. Požadované množství dřeně si přitom pohodlně nastavíte pomocí páčky. Všechny složky šťávy se přefiltrují přes jemné sítko. Zpracované suroviny se nezahřívají, a proto šťáva, získaná touto technikou, obsahuje cenné vitaminy, enzymy i minerály a chutná velmi jemně. Spotřebič je dokonale stabilní díky gumovým nožičkám. Stojí 2999 Kč.
Odstředivý odšťavňovač Gorenje JC803O
Rychlý a praktický odšťavňovač připraví opravdu rychle až 1 l čerstvé šťávy z tvrdých i měkkých druhů ovoce i zeleniny – na výběr máte tři rychlosti podle typu vložené suroviny. Jemné sítko se postará, abyste ve šťávě měli jen tolik dřeně, kolik chcete. Součástí balení je nádoba na šťávu o objemu 1 l, nádoby na dřeň o objemu 2,4 l a kartáč pro snadné na čištění. Elegantní pomocník je stabilní díky vakuovým nožičkám a stojí 1699 Kč.