Skip to main content

Jak vybrat velikonoční vína

Přicházejí Velikonoce, jeden z nejkrásnějších svátků roku, ke kterému již tradičně patří řada gastronomických zážitků. Zelená polévka, mazanec, velikonoční nádivka s uzeným či pečené jehňátko. Jen málokdo však ví, jaká vína k těmto dobrotám otevřít. Jako průvodce velikonočním párováním vín jsme vybrali zkušeného sommeliéra Národního salonu vín Marka Babisze.

„Vína bych vybíral podle aktuálního dubnového počasí. Pokud bude svítit sluníčko a bude venku příjemně, určitě bych volil mladá a svěží bílá nebo růžová vína. Kdyby byla venku zima a zataženo, tak bych spíše volil červená vína,“ dává první, obecnou radu, jak vína skloubit s jarním počasím. A teď už k samotným velikonočním pokrmům.

Pro bezmasá jídla dochucená mladými a křehkými bylinami, jako jsou třeba kopřivy, se hodí mladá, lehká, svěží a ovocná vína z odrůd Muller Thurgau, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené či Neuburské, ale třeba i Sauvignon, ve všech případech spíše s nižším obsahem alkoholu. Naopak k pečeným masům pasují červená lehčí či středně plná vína z odrůd Rulandské modré, Merlot, Modrý Portugal nebo Dornfelder.

„Pokud si dáte pečené jehněčí na česneku se šťouchanými brambory, jako ideální vinný doprovod vyberte středně plné vyzrálé červené víno odrůdy André či Zweigeltrebe. Také jehněčí hřebínek ve steakové úpravě s chuťově výraznou omáčkou se smrži si zaslouží výrazné, plné a vyzrálé červené víno, volil bych Merlot, Cabernet Sauvignon nebo Frankovku,“ doporučuje Marek Babisz.

Ke kuřeti s nádivkou je ideální středně plné bílé víno, odrůdově třeba Chardonnay nebo Sauvignon. Naopak pečený králík si žádá lehčí červené víno odrůd Dornfelder nebo Modrý Portugal, případně plnější bílé víno z odrůdy Veltlínské zelené nebo Sylvánské zelené.

Asi nejtěžším úkolem je napárovat vína k vaječným pokrmům. „K vaječným pomazánkám a předkrmům z vajec budou vhodná plnější a extraktivnější suchá bílá vína nebo suchá šumivá vína. U neutrálních pomazánek bych volil odrůdy jako Rulandské bílé nebo Aurelius, u pomazánek s výraznějším aroma, třeba po medvědím česneku, vyzkoušejte mladý a svěží Sauvignon,“ doporučuje Marek Babisz s tím, že u sladkých pokrmů je situace mnohem jednodušší, neboť se k nim hodí bílá vína s vyšším zbytkovým cukrem.

Tipy na vína ze Salonu 2022 hodící se k velikonočním pokrmům:

Müller Thurgau 2020, pozdní sběr, suché, MORAVÍNO, s.r.o.

Barva světle zlatá. Květinové aroma s jemnými muškátovými tóny. Chuť ovocná s projevem bílých broskví a bezinkového sirupu. Ocenění - Zlatá medaile NSV - Mikulovská podoblast 2021. snoubení s: bezmasé pokrmy s mladými rostlinkami

Sauvignon 2019, pozdní sběr, suché, MORAVÍNO, s.r.o.

Světle žlutá barva s odlesky bílého zlata. Vůně květu černého bezu a hluchavek. Chuť vyvážená ovocná po zralých broskvích a angreštu. snoubení s: bezmasé pokrmy s mladými rostlinkami

Sylvánské zelené 2020, pozdní sběr, suché, Vlastislav Klobása

Víno světle žluté barvy se zelenkavými odlesky a bohaté ovocné vůně přezrálé hrušky a kdoule. Chuť vína je komplexní se šťavnatou kyselinou a minerálním projevem. snoubení s: králík se slaninou, karlovarský knedlík a kopřivy

Rulandské bílé 2019, pozdní sběr, suché, VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s.

Buket letních bílých květů, zeleného pepře a transformovaných slaných trnek doprovází v chuti kandované ovoce s karamelovo-medovou kořenitostí. snoubení s: vejce, vaječný salát

Chardonnay 2018, výběr z hroznů, suché, Vinný dům, spol. s r.o.

Bohatá a harmonická chuť s aroma kandovaného exotického ovoce, doplněné o vůni barikového dřeva, ve kterém 12 měsíců zrálo. snoubení s: velikonoční kuře s nádivkou

Rulandské modré 2018, pozdní sběr, suché, VÍNO Mikulov, s.r.o.

Znamenité víno rubínové barvy s cihlovými odstíny. Má výraznou ovocnou vůni s tóny jahod či ostružin, chuť je plná s ovocným charakterem. snoubení s: pečené kůzle

Merlot 2018, výběr z hroznů, suché, VÍNO PROKEŠ, s.r.o.

Víno s nádhernou rubínovou barvou s fialovými odlesky. Ve vůni se snoubí tóny jarní rozkvetlé louky a višňového kompotu. Víno je velmi jemné, sametové s nižším obsahem kyselin, připomínající chuť přezrálých višní a třešní. Víno zrálo 18 měsíců v dubovém sudu. snoubení s: masové pokrmy

Modrý Portugal 2018 pozdní sběr, suché, HABÁNSKÉ SKLEPY, s.r.o.

Víno granátové barvy se širokou vůní, ve které převládají tóny květin a třešňového kompotu. Chuť je ovocná, jemně kořenitá, příjemně svíravá a harmonická se středně dlouhou dochutí. snoubení s: masové pokrmy

André 2017 pozdní sběr, suché, Vinařství Kněží hora s.r.o.

Plné extraktivní víno, tmavé intenzivní barvy, vůně je odrůdová, ovocná. V chuti naleznete vyzrálé višně, jemnou tříslovinu a sladké taniny. snoubení s: pečené jehněčí na česneku a šťouchané brambory

Sekt VOC Valtice 2017, extra brut, CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Sekt byl vyroben z odrůdy Ryzlink rýnský tradiční francouzskou metodou kvašením v lahvích, používanou v Champagni. Chuť potěší každého znalce dobrého sektu svou svěžestí, plností a harmonií, zvýrazněnou jemným dlouhotrvajícím přírodním perlením. snoubení s: vejce, vaječný salát

Sauvignon 2019, pozdní sběr, polosuché, ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.

V tomto Sauvignonu lze nalézt ve vůni a následně i v chuti převážně tropické tóny připomínající ananas, grapefruit, banán, broskev, limetku, papáju, mango a mnoho dalších tropických plodů. Technologie vlastní výroby vína byla směřována tak, aby chuť i vůně byla co nejvíce tropická. snoubení s: velikonoční hlavička s uzeným a kopřivami

Frankovka 2018, výběr z hroznů, suché, Hana Mádlová

Víno má krásně, tmavě rudou barvu. Díky ležení na nových barikových sudech získalo ve vůni nádech višní, třešní a čokolády. Dlouhou dochuť vína doplňuje aroma dubového dřeva s tóny vanilky. snoubení s: jehněčí hřebínek s omáčkou se smrži

Bon Appétit

Vína z Moravy a vína z Čech