Prázdniny přináší dny plné slunečného počasí, dětského smíchu, odpočinku, ale také úrodu šťavnatého ovoce. Taky ve vás evokují dozrávající maliny a borůvky vůni lesa po dešti a léta stráveného na chalupě u babičky? Pokud ano, určitě oceníte náš tip na jednoduché prázdninové pečení s lesním ovocem. Potěšte celou rodinu nadýchaným kefírovým koláčem ze špaldové mouky s lesním ovocem a zároveň využijete benefity, které přináší kefír a špaldová mouka.
Kefír a jeho benefity
Kefír je osvěžující kvašený mléčný nápoj, jehož konzumace přináší také mnoho benefitů pro náš organismus. Obsahuje desítky kmenů bakterií mléčného kvašení a je tedy zdrojem prospěšných probiotik. Kromě blahodárných účinků ve střevech podporuje také absorpci vápníku a hořčíku a tím podporuje hustotu kostí. Díky obsahu minerálů a vitamínů je považován za probiotickou superpotravinu.
Opravdová špalda
Špaldová mouka je považována za zdravější alternativu k běžné pšeničné mouce. Má vyšší obsah vlákniny a díky tomu podporuje trávení, nejen proto její popularita v českých kuchyních neustále roste. Při výběru špaldové mouky si však dejte pozor, abyste vybrali mouku vyrobenou z nejkvalitnějších zrn původních odrůd pšenice špaldy. Na trhu totiž můžete najít i mouky, které mají v názvu „špaldová“, ne vždy však název na obalu odpovídá obsahu produktu. Některé mouky mají v sobě totiž jen podíl pravé špaldy (nebo dokonce obsahují sto procent běžné pšenice). Naším tipem jsou mouky Babiččina volba, na jejichž kvalitu se můžete spolehnout. Výsledky testování špaldových mouk Babiččina volba totiž ukázaly, že naměřený obsah pšenice špaldy ve speciální hladké i celozrnné mouce byl vyčíslen na více než 95 %, takže se jedná o opravdové špaldové mouky, na něž se můžete spolehnout.
Ingredience
- 180 g kefíru
- 2 velká vejce (zhruba 110 g)
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g hladké špaldové mouky
- 5 g (1/2 sáčku) prášku do pečiva
- 60 g rozpuštěného másla / nebo stejné množství kvalitního řepkového oleje vhodného k pečení
- 60 g třtinového cukru / nebo můžete použít moučkový cukr s naloženou vanilkou
- nastrouhaná žlutá kůra z 1 citronu
Na dokončení:
- 400 g červeného lesního ovoce (může být i mražené) (na koláč na fotografii bylo použito 200 g malin a 200 g lesní směsi)
- 100 g mandlových plátků
Postup
Veškeré suroviny na těsto smíchejte šlehačem nebo ručně v hluboké míse. Těsto nechte pár minut odpočinout. Podle vodnatosti kefíru může být různě tekuté, ale především je hladké, bez hrudek a sladké, voní po citronu.
Vymažte formu o průměru asi 25 cm máslem a vysypte celozrnnou nebo hrubou špaldovou moukou, případně krupicí.
Těsto přesuňte stěrkou do formy. Dovnitř vyskládejte připravené ovoce. Pokud mícháte více druhů, dbejte na to, aby měly stejnou velikost, budou pak stejně propečené. Ovoce lehce vmáčkněte do těsta, aby nebylo vysoké suché těsto a ovoce se dostalo částečně dovnitř.
Pečte při 170 stupních 15 minut, poté vše posypte mandlovými plátky a pečte 15–20 minut ve vyhřáté troubě při 180 stupních. Po vyjmutí z trouby může koláč vypadat uprostřed nedopečený, ale toho se nebojte, ovoce zatuhne a koláč bude krásně vláčný.