Skip to main content

Krémová polévka z medvědího česneku podle Pavla Berkyho

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: 1

Počet porcí: 4

Suroviny:

● 100 g čerstvého medvědího česneku

● 800 ml zeleninového vývaru

● 100 g brambor

● 100 ml smetany ke šlehání

● 70 g žampionů

● 2 šalotky

● 10 g pažitky

● 50 g másla

● 1 PL oleje

● sůl

● mletý bílý pepř

● zakysaná smetana (na servírování)

● chléb (na servírování)

Postup:

1. V kastrolu rozehřejte olej s máslem.

2. Šalotky oloupejte a nakrájejte najemno. Přidejte je do rozpáleného tuku a zarestujte dosklovita. Brambory a žampiony oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Přidejte do kastrolu se šalotkou a za občasného míchání vše restujte ještě zhruba 1 minutu.

3. Přilijte vývar a zhruba třetinu medvědího česneku. Osolte, opepřete, zakryjte poklicí a vařte do změknutí brambor.

4. Poté přilijte do kastrolu smetanu, přidejte pažitku a zbylý česnek. Polévku odstavte a v blenderu rozmixujte dohladka.

5. Polévku podávejte s kopečkem zakysané smetany a na másle opečeným krajícem chleba.

Video recept najdete na https://www.youtube.com/shorts/_Y9cSf7BHDs

Bon Appétit

Pavel Berky