Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: 1
Počet porcí: 4
Suroviny:
● 100 g čerstvého medvědího česneku
● 800 ml zeleninového vývaru
● 100 g brambor
● 100 ml smetany ke šlehání
● 70 g žampionů
● 2 šalotky
● 10 g pažitky
● 50 g másla
● 1 PL oleje
● sůl
● mletý bílý pepř
● zakysaná smetana (na servírování)
● chléb (na servírování)
Postup:
1. V kastrolu rozehřejte olej s máslem.
2. Šalotky oloupejte a nakrájejte najemno. Přidejte je do rozpáleného tuku a zarestujte dosklovita. Brambory a žampiony oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Přidejte do kastrolu se šalotkou a za občasného míchání vše restujte ještě zhruba 1 minutu.
3. Přilijte vývar a zhruba třetinu medvědího česneku. Osolte, opepřete, zakryjte poklicí a vařte do změknutí brambor.
4. Poté přilijte do kastrolu smetanu, přidejte pažitku a zbylý česnek. Polévku odstavte a v blenderu rozmixujte dohladka.
5. Polévku podávejte s kopečkem zakysané smetany a na másle opečeným krajícem chleba.
Video recept najdete na https://www.youtube.com/shorts/_Y9cSf7BHDs