Skip to main content

Levandulové muffiny s citronovou polevou

Sezóna levandule, která kvete obvykle od června až do konce srpna, právě vrcholí. Fialové kvítky této léčebné byliny nejsou pouze na okrasu, ale dlouhá léta se využívají v kosmetice či v léčitelství. Nyní však nastal ten pravý čas vyzkoušet její kouzla v kuchyni. Proto jsme ve starých herbářích našich babiček pro vás našli recept na lehké levandulové muffiny ze špaldové muky s citronovou polevou, které krásně provoní vaši letní kuchyni.

Levandule

Na recept budeme potřebovat lžíci sušených lístků. Ať už máte levanduli na zahrádce, doma v květináči nebo si ji budete teprve kupovat, můžete si ji nasušit sami. Důležité je natrhat ji během slunného dne, aby nebyla vlhká. Je dobré vychytat tu správnou dobu, kdy nejsou květy ještě úplně rozvité, aby nezačaly brzy opadávat. Pokud ji budete sbírat sami, myslete na to, že by se neměla poškodit dřevitá část keříku, aby rostlina mohla dokončit vegetační období. Pak už jen sesbírané stonky stačí svázat do snopů, usušit v tmavé suché místnosti či na sluníčku a užívat si jejího kouzla.

Opravdová špalda

Udělte muffiny netradičně a využijte při jejich tvorbě originální oříškový nádech, který těstu dodá špaldová mouka. Špalda navíc obsahuje více vlákniny, která jak známo, podporuje trávení. Při výběru špaldové mouky si však dejte pozor, abyste vybrali mouku vyrobenou z nejkvalitnějších zrn původních odrůd pšenice špaldy. Na trhu totiž můžete najít i mouky, které mají v názvu „špaldová“, ne vždy však název na obalu odpovídá obsahu produktu. Některé mouky mají v sobě totiž jen podíl pravé špaldy (nebo dokonce obsahují sto procent běžné pšenice). Naším tipem jsou mouky Babiččina volba, na jejichž kvalitu se můžete spolehnout. Výsledky testování špaldových mouk Babiččina volba totiž ukázaly, že naměřený obsah pšenice špaldy ve speciální hladké i celozrnné mouce byl vyčíslen na více než 95 %, takže se jedná o opravdové špaldové mouky, na něž se můžete spolehnout.

Ingredience

(na 12 větších, nebo 20 menších muffinů)

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce sušených kvítků levandule
  • 75 g másla
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 1 citron
  • Kypřící prášek do pečiva

 

Na polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • 2 až 4 lžíce vody

 

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Mléko nalijte do kastrůlku a přidejte k němu máslo a levanduli. Na sporáku pomalu zahřívejte 5 až 10 min až pod bod varu. Poté odstavte a nechte vychladnout. Do mísy nasypte mouku, cukr, kypřící prášek a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Do mléka zašlehejte vejce a vanilkový extrakt. Pomocí měchačky zamíchejte sypkou část do tekuté a míchejte jen nezbytně dlouhou dobu. Těstem naplňte připravené košíčky ve formě na muffiny tak, aby byly plné asi do 2/3. Pečte asi 20 minut, nebo dokud muffiny nebudou hotové (jsou hotové, když jsou zlatavé na povrchu a při jemném zmáčknutí těsto pruží). Připravte si polevu. Smíchejte citronovou šťávu s 2 lžícemi cukru a metlou postupně zašlehávejte moučkový cukr. Pokud finální poleva není dostatečně tekutá, zašlehejte ještě malé množství vody. Hotovou polevou ozdobte ještě teplé muffiny a než poleva zatuhne, můžete do ní přidat pár kvítků levandule na ozdobu.

Bon Appétit

Babiččina volba