Skip to main content

Optimistic foods, dříve známí pod názvem Nemléko, znovu uvádějí na trh svoje mandlové rostlinné jogurty.

Jejich dočasné vyřazení z portfolia české firmy způsobila postupná inovace tohoto produktu, který byl na česko-slovenském trhu od roku 2017. "Jsme malá rodinná firma a rosteme pomalu, bez investorů. Letos se nám ale podařilo do technologie nainvestovat něco přes 3 miliony korun. Díky tomu taky přišla řada na inovaci našeho nejprodávanějšího produktu - mandlového dezertu, dříve známého jako Nejogurt." Vysvětluje majitel firmy David Balcar.

PRVNÍ MANDLOVÝ NEJOGURT NA ČESKÉM TRHU

Rostlinných kysaných produktů najdeme dnes na trhu celou řadu - z obilovin, kokosu, nebo sóji. Optimistic probiotický dezert se od produktů své kategorie liší zejména složením - obsahuje 20% mandlí (oproti běžným 3-7%), nenajdete v něm aroma ani přidaný cukr. Vedle přírodní verze vyrábí Optimistic taky 125g balení ochucené ovocem nebo kakaem, které obsahují pouze cukr z ovoce. Poctivému složení výrobků ale také odpovídá cena - 375 g dezertu bez příchuti stálo na českém trhu 99 korun. Na snížení ceny se Optimistic snažili zaměřit při vylepšení produktové řady.

NOVÝ OBAL, NOVÁ CENA

Skleněné obaly byly jeden z charakterů značky. Proč od nich nyní firma ustupuje, vysvětluje spolumajitelka Amálie Koppová: "Sklo je skvělý materiál, je ale velmi těžký, objemný a tím pádem náročný na přepravu. Na jeho recyklaci je zapotřebí obrovské množství energie. Zároveň jeho ekologické přednosti jsou diskutabilní, pokud to není obal vratný. To se nám přes všechny snahy z mnoha důvodů zajistit nepodařilo."

Při porovnání celé cirkulární ekonomiky obalů na jogurty vychází ekologičtěji jednosměrný kelímek, a to s až trojnásobně nižší uhlíkovou stopou. Na to byla vypracována například tato studie. Stručně řečeno, označování skla jako nejekologičtějšího obalu není z daleka pravdivé.

Za nový obal svých produktů si výrobci zvolili kelímky od společnosti Greiner Packaging. Kelímek z polypropylenu s vnější vrstvou z recyklovaného papíru, který se snadno separuje a každý materiál se může recyklovat zvlášť. Díky kartonovému přebalu je použito o 33% menší množství plastu, než u monomateriálového kelímku stejné velikosti. Vnitřní polypropylenový obal potravinu chrání a v kombinaci s papírem je také dosaženo nižšího dopadu na životní prostředí (uhlíkové stopy).

Díky novému obalu se výrobcům podaří výrazně snížit cenu, u malých ochucených dezertů o 10 korun u velkého balení až o 20 korun. Od toho si Optimistic slibují lepší konkurenceshopnost, navíc díky nové technologii zvyšují kapacitu a chystají se oslovit ke spolupráci supermarkety.

PROBIOTICKÉ NÁPOJE A JEŠTĚ ČISTŠÍ SLOŽENÍ

Na trh přichází již známé dezerty s borůvkami, jahodami a kakaem a velké balení čistého dezertu. Produktovou řadu nově rozšíří také probiotické nápoje ve verzi natural a malina. Ty mají splňovat nároky na chutný a nutričně hodnotný "jogurt" do ruky - všechny dezerty i nápoje totiž obsahují živá probiotika. "U dezertů se nám podařilo vylepšit recepturu, zvýšit podíl mandlí a vynechat pektiny z marmelád - ovoce si nyní zpracováváme sami a přidáváme do něj pouze jablečnou šťávu. Naše produkty s označením "natural" jsou opravdu přírodní a nesladké, spíš kyselé a osvěžující." Vysvětluje Balcar.

Optimistic produkty v nových obalech jsou k dostání na Rohlik.cz, na Scuku, v síti prodejen Sklizeno, na Kosik.cz a ve zdravých výživách po celé ČR a SK vedle jejich dceřiné značky limonád Bacilli.

Bon Appétit

Optimistic