Skip to main content

Připravte si streetfoodové pochoutky doma

Na chuťovky ze streetfoodových festivalů, bister a food trucků už nemusíte čekat. Přeneste si jídlo z venku rovnou do vašich obýváků a připravte si s vašimi přáteli pohodový večer se skvělým jídlem. Tu pravou atmosféru vám pomohou vykouzlit streetfoodové extra křupavé McCain hranolky Crispers. Výjimečný tvar V-hranolků se skvěle hodí ke všem jídlům, od omáček až po stylové špízy.

A ví to i šikovná česká blogerka Svatava Coolinářka Vašková (@svatavacoolinarka), která pro vás uvařila chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Tak neváhejte a připravte si typické pochoutky, které si můžete dopřát i bez návštěvy restaurace.

FISH´N´CHIPS

  • 1 balení McCain hranolků Crispers
  • 500 g mořské ryby (treska, tilápie a jiné)
  • 1/2 hrnku hladké mouky + trochu na obalení
  • 1 lžička jedlé sody
  • cca 100 ml piva
  • 1/2 lžičky soli
  • olej na smažení
  • 1 hrnek zeleného hrášku
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • tatarská omáčka
  • citrón

 

Hranolky připravte v troubě podle návodu na obalu. Zelený hrášek spařte horkou vodou v cedníku a potom ho na lžičce másla jen lehce prohřejte. Následně ho rozmačkejte šťouchadlem na brambory a lehce osolte. 

Maso z mořské bělomasé ryby si nakrájejte na středně velké kousky a z obou stran ho osolte. Nyní si připravte těstíčko z prosáté hladké mouky, jedlé sody, soli a světlého piva. Ihned směs důkladně ruční metlou zpracujte, aby se nevytvořily hrudky. Vznikne těstíčko, konzistencí podobné tomu na palačinky.

Ve větší pánvi rozpalte dostatečné množství oleje, obalte nasolenou rybu v hladké mouce a pak v těstíčku a dejte ji ihned smažit dozlatova z obou stran.

Hotovou rybu i hranolky podávejte s tatarskou omáčkou, s mačkaným zeleným hráškem a upečenými hranolky McCain Crispers.

HRANOLKY S AVOKÁDOVÝM GUACAMOLE A RAJČATOVOU SALSOU

McCain hranolky Crispers připravte podle návodu v troubě a servírujte je s připravenými dipy podle následujících receptů.

Guacamole

  • 1 velké zralé avokádo
  • 4 cherry rajčátka
  • 1 jarní cibulka
  • chilli paprička (podle chuti)
  • 1/2 malého stroužku česneku
  • hrst čerstvého koriandru
  • šťáva z 1/2 limetky
  • špetka římského kmínu
  • špetka soli
  • pepř

 

Avokádo zbavte slupky a pecky, nakrájejte ho na větší kusy a vložte do mixéru společně s cherry rajčaty, jarní cibulkou, česnekem, čerstvým koriandrem a chilli, v množství podle vaší chuti. Přidejte římský kmín a všechno společně rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs ochutnejte a přidejte šťávu z limetky, sůl a pepř.

Rajčatová salsa

  • 3 střední rajčata
  • 1/2 červené cibule
  • šťáva z 1/2 limety
  • 1 stroužek česneku
  • chilli paprička (podle chuti)
  • hrst čerstvého koriandru
  • špetka mletého římského kmínu
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej

 

Umytá rajčata a červenou cibuli nakrájejte na jemno a smíchejte s nasekaným koriandrem. Přidejte limetkovou šťávu, olivový olej a podle chuti prolisovaný česnek, špetku římského kmínu, sůl, pepř a nasekanou chilli papričku. Připravenou salsu dejte nejméně na hodinu do lednice.

V-HRANOLKY CRISPERS S CHILLI CON CARNE

  • 1 balení McCain hranolků Crispers
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • špetka kajenského pepře (nebo podle chuti)
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 170 ml hovězího vývaru
  • 200 g plechovka krájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 g plechovka červených fazolí
  • sůl
  • pepř
  • 25 g hořké čokolády
  • krémová zakysaná smetana

 

V-hranolky Crispers připravte v troubě podle návodu na obalu.

Olej vlijte do tlustostěnného hrnce a na něm orestujte najemno nasekanou cibuli. Asi po dvou minutách přidejte na plátky nasekaný česnek a společně restujte ještě asi minutu. Do hrnce přidejte mleté hovězí maso, osolte ho a opepřete a zprudka orestujte. Když je maso osmažené, přidejte rajský protlak, papriku, kajenský pepř a římský kmín. Společně zarestujte a ihned přidejte krájená rajčata z plechovky a hovězí vývar. Hrnec zaklopte a chilli duste 30 minut. V průběhu vaření ho občas promíchejte.

Na závěr do chilli vmíchejte scezené červené fazole z plechovky a hořkou čokoládu. Směs ochutnejte a dosolte dle vaší chuti.  Chilli con carne můžete pro zjemnění doplnit zakysanou smetanou a servírujte ho v misce s křupavými hranolky McCain.

HRANOLKY S KACHNÍM MASEM NA ASIJSKÝ ZPŮSOB

  • 1 balení McCain hranolků Crispers
  • 2 kachní prsa s kůží
  • 2 špetky mletého římského kmínu
  • 2 špetky mletého sušeného zázvoru
  • olej na smažení
  • jarní cibulka
  • čerstvá chilli paprička
  • Hoisin omáčka

 

Nejprve kachní prsa omyjte a osušte papírovou utěrkou. Kůži nakrojte do mřížky. Důkladně je osolte a okořeňte mletým římským kmínem a zázvorem.

Troubu předehřejte na 180 stupňů.  Na rozpálenou pánev (ideálně litinovou) dejte orestovat obě masa kůží dolů, aby pustila tuk. Když začne zlátnout a samo se pustí pánve, obraťte ho a nechte zatáhnout i z druhé strany. 

Prsa přendejte na malý pekáček s pečícím papírem a dejte je (kůží nahoru) do trouby dopéct na cca 10 minut, tak aby se maso příliš nevysušilo a zůstalo růžové. 

V mezičase, kdy se pečou kachní prsa, připravte v troubě McCain hranolky Crispers podle návodu na obalu.

Dopečená kachní prsa před servírováním nakrájejte na tenké plátky, posypte nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou a přelijte je omáčkou Hoisin. Podávejte s V-hranolky Crispers.

Bon Appétit