Skip to main content

Úžasné kuřátko s brambůrky hasselback a pestem z ředkvičkových listů

Jaro je konečně tady, Velikonoce před námi a vy možná přemýšlíte, co dobrého upéct ke svátečnímu obědu. Připravte velejemné kuřátko se zeleninou a pestem z ředkvičkových listů a s efektními brambůrky hasselback, co připomínají akordeon. Vyzkoušejte recept blogerky Kayi - výsledek bude bezchybný i s minimem vynaloženého úsilí a odměnou vám budou prázdné talíře a úsměvy na tvářích vašich blízkých. Všechnu tu dobrotu v jarním duchu připravíte za hodinku a něco málo v jednom pekáči a zaručeně rodinku ohromíte něčím novým.

Příprava: 1 hodina 15 minut

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • menší kuře o váze 1-1,2 kg
  • 800 g malých brambor
  • svazek jarní karotky
  • 1 svazek ředkviček i s listy
  • 150 g mraženého hrášku
  • stroužek česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce kešu ořechů
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • sůl

Postup

Na pesto důkladně opláchněte listy ředkviček a nechte je okapat. Listy nasekejte nahrubo a vložte do vysoké nádoby.

K ředkvičkovým listům přidejte česnek, olej, citronovou šťávu, ořechy a parmezán a pomocí tyčového mixéru rozmixujte na hladkou omáčku. Podle chuti dosolte a dejte stranou.

Kuře položte na střed pekáče a okolo něj rozložte malé brambory, které jste před tím nakrojili na tenké plátky, ale neodkrojte je úplně – je potřeba, aby držely pohromadě. Na brambory rozložte očištěné a podélně rozkrojené mrkve a ředkvičky. Kuře, brambory a zeleninu potřete polovinou ředkvičkového pesta, vše dostatečně osolte a podlijte vodou.

Troubu předehřejte na 190°C, pekáč vložte do trouby a pečte dozlatova asi 45 minut až hodinu. Na posledních 10 minut přisypte do pekáče ještě hrášek. Před servírováním kuřátko ještě jednou potřete čerstvým pestem a hned podávejte.

Tip č. 1: Nejlepšího výsledku dosáhnete při kombinaci horkovzdušného pečení se střední úrovní páry. Zatímco horkovzduch kuřátko s přílohou upeče, pára se postará, aby bylo maso i zelenina měkoučké, plné lahodné šťávy a chuti. Pára dokáže to, co žádná jiná kuchařská technika: a sice zachovat, a ještě i zvýraznit přirozenou chuť potravin, ať už je to maso nebo zelenina. A to s mnohem menším množstvím soli či koření a v kratším čase.

Tip č. 2: Pokud se chcete ve svém kuchařském umění opravdu posunout, pořiďte si pravou parní troubu s generátorem páry. Skutečnou špičku představuje horkovzdušná parní trouba Whirlpool W11I OP1 4S2 H s extra velkým objemem 73 l, s Wi-Fi a se senzorovou technologií 6. SMYSL pro ideální výsledek s nejnižší možnou spotřebou elektrické energie. Trouba má pokročilou technologii SteamSense+ pro pečení s nízkou, střední nebo vysokou úrovní páry v kombinaci s horkým vzduchem o teplotě 140-220 °C. Trouba se hodí i pro regeneraci uvařených pokrmů, rozmrazování, pečení mražených jídel nebo vaření ve 100% páře. Skvělá je i možnost péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání vůní a chutí. Trouba se ovládá prostřednictvím velkého barevného displeje v češtině a také na dálku přes mobil a aplikaci 6 th SENSE LiveApp. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean. Doporučená cena této trouby z prémiové Whirlpool W Collection v úsporné třídě A+ je 36 990 Kč.

Bon Appétit

Whirpool